Registrace nového uživatele     Návod     Kluby     Archív  Lopuchu     Lopuch.cz  

Nudou jsi opuch?
Navštiv Lopuch!

Lopuch.cz

Jméno:
Heslo:
Podpora LCD:
 
Klub Čajovna [ŽP: neomezená] (kategorie Koníčky) moderují tuvok07, Mefista.
Archiv
Domovská stránka aktualizována 28.7.2019 18:46

Vítej poutníče, jež ses rozhodl, po dlouhé cestě šálkem čaje se osvěžiti.



Pokud se nudíte, prosím nezahlcujte klub bezpředmětnými debatamami a jděte raději sem;)
  Nastavení klubu     Nastavení práv     Homepage     Anketa     Přítomní     Oblíbené     Lopuch     Kategorie  
autor: 
text: 
vyplnit a 
Help

Nemáte právo psát do tohoto klubu.

[ 1887 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  
lucky 14.2.2014 20:51  6083
Mám konvičku 400ml, minule jsem dávala 3 lžičky toho japonského. Dneska jsem si dala ten jasmínový a dala jsem si 4 lžičky a louhovala 3 minuty a začínal být už moc trpký. A u obou čajů je napsáno dávkování stejně - 1 čajová lžička na 1,5 dl.
Jenomže to je potom otázka kde nakupovat, ještě chodím do jednoho čajového krámku, který není součástí nějakého řetězce jako oxalis. Ale teď opravdu nepoznám, který čaj je kvalitní a dobrý. Přece jenom jsem doteď pila ty čaje přelouhované a přeslazené. Ani kdybych srovnala stejný čaj z různých obchodů tak netuším jak poznám, který z nich je kvalitnější. A čajovny, s těma nemám zkušenosti vůbec, navíc to s nima asi taky nebude jednoduchý jak píšete.
mrcos mrcos Tma, zima a hlad. 14.2.2014 18:44  6082
Hm, Japonsko obecně jsem neměl hrozně dlouho... Co si ale tak pamatuju, tak japonský čaje chtěj spíš kratší koupání. Nevim jak konkrétně to tvoje listí, ale nebál bych se jít třeba na minutu v ne moc horký vodě (60?). Kolik vlastně dáváš vody a čaje?
Poměr cena/výkon v Oxalisu je většinou dost tristní.
Návštěvna čajovny je dobrej nápad, většinou mají čaje v lepší kvalitě za danou cenu. A měli by umět ten čaj připravit tak, jak by měl vypadat. Nemám moc přehled, jak to poslední dobou chodí v čajovnách, ale jeden čas byl docela problém najít místo, kde by personál rozuměl čaji (víc než to, co mají napsaný v lístku a můžu si přečíst sám) a nebyla to jenom "hospoda" (pseudo)alternativních lidičků.
trofozoit Trofozoit DNA, DNA - come out and play 14.2.2014 18:20  6081
V Oxalisu čaje nekupuju.

Jendak to mají všechno strašně aromatizované, že smrdí i ty ostatní čaje a jednak to tam mají všechno aromatizované. Plus teda primárně taky smrdí kafem, které tam taky prodávají.

Ale pokud si tam někdo chce chodit na ochucený maté, proč ne. Ale specificky u jasmínových čajů bych si vůbec nebyla jistá jestli je skutečně sušené s jasmínem, aby to dostalo jeho vůni, jak to má být, a nebo je tam prostě strčený aroma.

Oxalis není vůbec dobrá prodejna na čaj. Rozhodně ne na ten co se jim tam povaluje. Radši běž do nějaké blízké čajovny, tam ti k tomu běžně řeknou i jestli je zrovna čerstvej, doporučí nějaký podobné chuti a tak.
lucky 14.2.2014 17:25  6080
Ten čaj se jmenuje japan genmaicha musashi a píšou na něm že se má louhovat do tří minut, ale mně to přišlo málo. Holt začátky jsou těžký, než přijdu na to jak silný si mám dělat a jak dlouho ho mám louhovat, než mi bude nejvíc chutnat. Vodu nechávám po vaření odstát tak pět minut, ale právě netuším jakou teplotu má.
Klidně si nechám poradit, jaký čaj je dobrý - hlavně teda ten zelený, na jiný teď nemám chuť. Nebo v jakém obchodě nakupeje čaje vy. Ale když si takhle kupuju sypaný čaj, tak nejraději v kamenném obchodě, kde si k němu můžu přivonět, což přes inetrnet zrovna nejde :D Dneska jsem si koupila další, China Jasmin od Oxalis. Je teda už zabalený, ale v tom asi není rozdíl než když mi to naváží speciálně pro mě.
mrcos mrcos Tma, zima a hlad. 14.2.2014 14:43  6079
Já teda teploty beru podle pocitu, asi většinou dávám asi nižší. A vlastně i když jsem si to zkoušel s teploměrem, tak jsem nakonec používal o 5 - 10 stupňu míň, než bylo doporučení.
Lucky [6075]: Dražší čaj nemusí znamenat nutně lepší. Bohužel. Ale i tak mi přijde 5 minut na zelenej spíš moc. Co se to konkrétně za čaj?
cent [6076]: Dlouhé louhování jako studená voda a 24 hodin? :) Tak jednu až dvě polívkový lžíce na litr a půl vody.
vivisekce vivisekce nevhodné pro lidi 13.2.2014 23:38  6078
LuckyKup si teploměr a neblbni .. :-) .. stojí to pár kaček.
trofozoit Trofozoit DNA, DNA - come out and play 13.2.2014 22:36  6077
Tvrdí se, že 50stupňovou vodu dokáže člověk udržet bez problémů na ruce, takže šedesát bude jen něco o trochu víc.
Akorát tohleto platí pro vodu ve skleněné tenkostěnné erlence, takže předpokládám, že pro domácí potřeby tak maximálně pro takovou nějakou konvičku (což je mimochodem naprosto standardní konvice na přípravu v čajovnách kam chodím, z nich to potom přeceďují do konviček zákazníkům).
cent 13.2.2014 22:30  6076
Jaký máte u toho dlouhého louhování poměr čaje a vody?
lucky 13.2.2014 18:34  6075
Tak dneska jsem se podruhé pustila do přípravy toho zeleného čaje a říkám si, že na pokusy jsem si mohla koupit nějaký levnější :D nicméně má lepší chuť než minule - jednak jsem dala možná trochu víc, ale nedávala jsem čaj do sítka ale rovnou do konvičky. A chuť je po 5 minutách úplně jinde než minule. Ještě bych se zeptala, jak poznáte teplotu vody? Nechce se mi kupovat teploměr. A tenhle zelený se má zalít vodou, která má 60-70 stupňů.
cent 10.2.2014 23:15  6074
Z pytlíkových mi hrozně chutná tenhle Lipton.
mrcos mrcos Tma, zima a hlad. 10.2.2014 21:50  6073
Ono je to velkej hromadnej nákup, kterej jde k nám přes nevim kolik lidí, tak se to vleče. Ceny budou sedět, akorát posledně nějak Josef zvrtal objednávku nebo co a něco nedorazilo vůbec a něco naopak dorazilo navíc.
ndroo NDroo 'Ow,' and then, very quietly, it said - 'Fuck,' and then it said 'Ow' once more. 10.2.2014 20:51  6072
Kazdopadne! Uz jsem si rikal, ze jsi na to bud zapomnel, nebo nekdo zapomnel na tebe (coz je dost mozne, koukam :))...
Ted jen nechapu to s cenou, jako ze by tam nakonec nebyla sleva, co jsi "sliboval"?
A jinak, nejlepsi cernej (pytlikovej) caj je Yorkshire Gold. Myslim, ze normalne se z tech pytliku dela konvicka, takze kdyz si udelam, sic velky, hrnek, tak v nem pak skoro stoji lzicka!;)
mrcos mrcos Tma, zima a hlad. 10.2.2014 17:43  6071
Pytlíkovej Lipton s cukrem a citronem, na ten mi nikdo nešahejte :) A občas se slzou tuzemáku. Guilty pleasure.
S těma nálevama to dělám jako NDroo, občas mi zbyde listí do druhýho dne a zatím jsem se neotrávil :) Já teda načajováno moc nemám, ale zatím se mi osvědčilo prakticky všechny čaje zalívat vodou spíš studenější. Čiliže i černý dost často přelívám cca 80°C. Zelený klidně i 60°C. Chce to zkoušet. Jak teploty, tak časy.
Já jsem zvědav, kdy mi dorazí objednávka, kterou jsem předal kamarádovi někdy před Vánoci. Mám pocit, že jsem tam měl cihlu pu-erhu a pak něco dál... Pokud to dorazí jako posledně, tak to bude o 5 stovek dražší a půlka z toho budou čaje, který jsem si neobjednal. NDroo, těšíš se? :))
olias Olias 10.2.2014 11:11  6070
čtu to jen tak letem, ale rozhodně platí, že co člověk, to přístup..Jsou nějaký základní zásady, jak ten který čaj nezkazit, ale rozhodně se vyplatí experimentovat. Zásadní je si uvědomit, že pití čaje prostě stojí peníze. Některý čaj se člověk naučí dělat hned, jindy to třeba trvá 5 pokusů a dopadá to i tak, že výsledek je, že dojdeš k tomu, že čaj kterej stál dsost peněz prostě není dobrej..To se stává čím dál častěji - bohužel..

Ale pokud člověk nemá patřičný zkušenosti, chce to prostě čajovat, čajovat a čajovat, pak to začnej jít jako po másle a člověk získá i ten kritickej odstup..
trofozoit Trofozoit DNA, DNA - come out and play 9.2.2014 23:08  6069
Tak zelené čaje (a to je dost častá chyba kterou dost lidí nezná, protože v minulosti u nás nebyly) se obvykle nesmí zalívat tou příliš horkou vodou (doporučuje se 60-80 stupňů) protože pak se z nich vylouhují ty trpké látky. Stejně tak by se neměli louhovat dlouho, protože se stane to samé.
Já si pamatuju z mládí, jak měli naši sypanej Gunpowder a pamatuju si ho jako divně žlutý trpký čaj, po kterém jsem nikdy příliš netoužila. Dneska už dokážu poznat přelouhovanej zelenej čaj po prvním ochutnání.
Ovšem zelené čaje mají o dost jemnější chuť, pokud nejsou přelouhované, takovou na první ochutnání celkem vodovou (když to člověk srovná s černým čajem) ale delším louhováním dostává právě jen tu trpkou chuť. Někteří to bez ní ovšem nepovažují za "chuť" a stabilně to přelouhovávají. Samozřejmě je to jejich věc, jestli jim to chutná, ale jakmile se do čaje dostanou ty trpké příměsy, jakékoliv jemnější odstíny zeleného čaje pod tím zmizí, takže pak si tam můžou naházet třeba seno a bude to úplně jedno.


S japoncema je to celé ale takové složitější, ale genmaicha by měla co se japonských čajů týká zvládat teplejší vodu a delší časy než obvykle japonské čaje (ta rýže to tam trochu komplikuje). Nicméně všeobecně jsou doporučení je používat 75 stupňovou vodu a asi tak půl minuty.
Pokud nevíš, zkusila bych si odhadnout, aby voda nebyl moc horká a po té půlminutě můžeš trošku nalít do hrnku a ochutnat. Pokud ti to přijde málo, tak počkat zase půlminuty (nedopité jde klidně zase nalít zpátky do konvičky nebo kde to louhuješ) až do doby, kdy ti to přijde dost. Jakmile se dostaneš k trpké chuti, tak to bylo příliš :)
Takhle se dá otestovat vesmes jakýkoliv čaj tak, aby to člověku chutnalo.

Cukrem a citrónem dochucovat nedoporučuju nic (možná leda při nachlazení, ale to pak buď vynechat cukr nebo nahradit medem a nějaký hodně běžný černý čaj), anglické blendy (jako English breakfast) nebo Assam se dobře pijou s mlékem, ale tam bych se zas pokud možno na ten cukr taky vykašlala, angličani to tak obvykle taky dělají.
S mlékem a cukrem piju akorát nějakej Pigičaj, když jsem někde kde nic jiného nemají, protože jinak to nejde pozřít. Pokud není člověk schopný vypít čaj bez dochucení cukrem, obvykle to znamená, že je ten čaj hnusný.

(speciální situace je u indických silných výluhů, které se tradičně pijou i s mlékem a cukrem a kořením, ale tam je to proto, že ten čaj je fakt hodně silnej a mléko vychytává třísloviny a cukr zjemňuje koření a tím pádem do sebe člověk narve mnohem víc kofeinu a povzbuzujícího koření, takže může klidně celou noc nespat, na jiné účely to ale taky není moc vhodné ;)

[ 1887 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  

(c) 2001-2011 Lopuch.cz   
Kontakt