Registrace nového uživatele     Návod     Kluby     Archív  Lopuchu     Lopuch.cz  
Jméno:
Heslo:
Podpora LCD:
 
Domovská stránka klubu Vánoce
LOPUŠÁCKÉ CUKROVÍ

Ořechy (Jehudit)
Ořechy světlé
Rozpis:
30 dkg polohrubé mouky
19 dkg moučkového cukru
21 dkg másla
8 dkg mletých ořechů
1 skořicový cukr
citronová kůra
Těsto necháme v chladu odpočinout, pak plníme do formiček a upečeme. Po vychladnutí plníme krémem a spojíme.
Krém:
1. slazené mléko Salko karamel (nebo slazené Salko vaříme uzavřené v plechovce ve vodní lázni cca 1 hod., až zkaramelizuje, otevíráme studené!), ořechy, rum
nebo:
2. do másla utřeného do pěny opatrně vmícháváme vaječný koňak


Ořechy tmavé
Rozpis:
20 dkg polohrubé mouky
8 dkg moučkového cukru
15 dkg másla
6 dkg mletých ořechů
1,5 lžíce kakaa
1 žloutek


Mandlové pečivo (Nell)
40 dkg hladké mouky, 40 dkg másla nebo hery, 40 dkg strouhaných loupaných mandlí a 4 dkg cukru moučky.
Těsto do chladu a pak vykrajovat, lepší na papíru, válí se a krájí blbě, je to mastné a nedrží to ideálně. peče se v předehřáté troubě. slepujeme meruňkovým džemem.

JEMNÉ PERNÍČKY olok
30dkg cukru,20dkg medu, kůra z 1/2 citronu a 1/2 pomeranče, 1 lžička skořice, 70dkg hladké mouky, 1 rovná lžička sody, 3 celá vejce, 1/2 lžičky hřebíčku,10 dkg máslo.
Postup: vše kromě mouky rozpustíme na vodní lázni, těsto rozválíme asi 4 mm silné a vykrajujeme, ihned pečeme v prudší troubě do zlatova. Spojit krémem, potřít čokoládou podle chuti, dávat na plech řídce nabude, lze jíst za tři dny, dle naší zkušenosti ! ! ! Nenechat těsto před pečením zmrznout. ! ! !

Kaštanový dort od babičky Milenky (Sinka)
250g uvařených oloupaných a umletých jedlých kaštanů (v syrovém stavu jich bude cca 400g, před vařením je třeba kaštany trochu naříznout, aby šly dobře loupat, loupeme ještě horké), 250g cukru krupice, 4 vejce, šlehačka
Žloutky utřeme s cukrem do pěny a přidáme nastrouhané kaštany. Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků. Pečeme ve vymazané a vysypané dortové formě v mírně vyhřáté troubě (nejprve při cca 150°C, zhruba po 15 minutách stáhneme na cca 120° - zkušenosti z horkovzdušné trouby), vlastně spíš sušíme - propečenost kontrolujeme špejlí. Na vychladlý korpus naneseme ušlehanou šlehačku, můžeme dozdobit kakaem, nebo dle vlastní fantazie.

Ořechové rohlíčky podle Jeleny
500g moučkového cukru, 250g mletých vlašských ořechů, 200g hladké mouky, 250g hery, 1 vrchovatá lžička bikarbony, hořká čokoláda
Vše kromě čokolády smíchat, vypracovat těsto, cpát do nevymazaných pracnových formiček - velkých rohlíků - jen asi do poloviny (hodně se vyfoukne). Pomalu péci, vyklopit po upečení. Po vychladnutí namočit konce v hořké čokoládě.

Masarykovo cukroví podle Jeleny
100g moučkového cukru, 300g hladké mouky, 200g hery, 150g lískových oříšků (před přípravou těsta na dvě hodiny namočit do studené vody, pak osušit), 1 žloutek, 2-3 lžíce kakaa
Vše kromě oříšků zpracovat na hladké těsto, nakonec přidat oříšky, zapracovat a vyválet několik hadů/špalíčků o průměru cca 3cm. Dát na noc do lednice, druhý den ostrým nožem krájet placičky silné 2-3 mm, klást na plech, upéct, teplé obalit v moučkovém cukru Mužská věrnost podle Jeleny (původ názvu neznám :))
7 dkg sádla, 7 dkg moučkového cukru, 10 dkg hladké mouky, 3 dkg kakaa, hustá marmeláda, citronová poleva (pozn: ta dávka je malá, běžně děláme tak z trojité)
Sádlo, cukr, mouku a kakao zpracujeme do těsta (dlooouho jsou to sypké drobky, ale když vytrváte, nakonec se to spojí), pak uždibujeme kousky a děláme kuličky cca 1,5cm v průměru. Posázíme na plech a koncem vařečky (je dobré jej namáčet do studené vody) do nich opatrně uděláme ďůlky tak kolem půl cm hloubky (kulička se může rozplácnout, ale neměla by popraskat, jinak vyteče marmeláda). Do každého ďolíku dáme trochu marmelády (dobrá je nějaká pikantní, mně se osvědčila např. ostružinová) a opatrně pečeme (fakt opatrně, nejde moc vidět, kdy je to akorát a kdy se to už pálí; rozhodně doporučuju péct za denního světla, večer je to fakt tragédie). Po upečení a vychladnutí se do ďolíku na marmeládu ještě kecne trocha citronové polevy. Přes všechna úskalí výroby je to moje nejoblíbenější cukroví a fakt stojí za to se s ním patlat :) LOPUŠÁCKÉ HISTORKY

panKaplan
No - pády stromků jsou celkem časté, ale už se stalo, aby stromek porazila kočka? My jsme se toho báli, tak jsme pod stromky každý rok dávali vysavač, protože toho se naše kočka bála jak čert kříže a stromku se tak vyhýbala - furt nám předtím na něj lezla. Náš stromek byl vždycky umístěný v obýváku - asi metr od něj byla pohovka. Nahoře na pohovce (na opěradle) naše kočka ráda spávala. Jednou si tam takhle leží, když na ní štěknul náš pes (kolie, pouštěli jsme jí dovnitř). Kočka se lekla a v šoku skočila na ten stromek, který ještě nebyl uvázán vlascem a skácel se na tátu, který u něj klečel a věšel poslední ozdoby... Táta dostal od mámy vynadáno (jak jinak), že ho neuvázal hned..

LOPUŠÁCKÉ BRSALÁTY

Brsalát dle Anky a Terentule
Brambory, vajíčka, sterilovaný hrášek, sterilované okurky, cibule, vařená kořenová zelenina (ano, i ten blbej celer), majonéza (poslední roky Helmans, zásadně žádné light, jogurty atd.), hořčice, pepř, sůl.
(Dříve jsme dávali měkký salám, ale došli jsme k tomu, že to od něj brzy chytne divný čmuch.)

Brsalát dle Gotrega (Pilíkovský brsalát)
Brambory, jablka, šunkový salám, kyselé okurky, vajíčka, majonéza (ideálně zárubovka), hořčice, ocet, cukr moučka, sůl.
+ technologický postup ):-))

Brsalát dle Makovce
Brambory, hrasek, jemne strouhana mrkev, jemne strouhana cibule, hrubo strouhana okurka, na maly kousky nakrajena kapie (obcas), majoneza (jedine zaruba v kelimkach), sul, pepr (barevnej), lzicka horcice, lzicka octa.

Brsalát dle klupi
Brambory, cibule (ne moc), kyselé okurky, šunkový salám, vejce, troška hořčice, sůl, pepř, majolka.
(bez hrášku a jiné divné zeleniny :)) )

Brsalát dle Alchymisty
Brambory, cibule nejlépe červená (dost), vejce, majonéza, pikantní zeleninová směs, sůl, koření (pokud je ještě třeba).

Brsalát dle Vandy
Brambory, vařená kořenová zelenina následně pokrájená na kostky - mrkev, celer, petržel, na velejemno sladkokyselé okurky, cibule na jemno svařená v zálivce, zálivka - voda, cukr, ocet, sůl, pepř, příp. ještě sůl, olej.
Tuto verzi má manžel, pro sebe a syna přidám majonézu.
A račte si všimnout, že nedávám hrášek :)

Brsalát dle Nell
Brambory na kostičky ještě vlažné, okurka na kostičky, cibule na kostičky, vejce na kostičky, sůl, dohromady zamíchat: olej, ocet, hořčice plnotučná.
Dřív jsme taky dávali majolku a zeleninu do salátu a salám.

Brsalát dle Laury
Já salát neumim, ale manžel dělá výbornej.

Tak tady je salát mého muže:
Povařit brambory, aby byly trochu tvrdší, nadrobno nakrájet, 4 velké cibule, 1 nakládané okurky - nasekat, 1 steril. hrášek, 6-8 vajec, cca 2-3 velké majonézy, 3 jablka - oloupat, nahrubo nastrouhat, lžíce oliv. oleje, cukr, sůl, pepř, ocet.

Salát dle Mirdule
Brambory na kostičky ještě vlažné, okurka na kostičky, cibule na kostičky, vejce na kostičky, sůl, dohromady zamíchat, ocet, hořčice plnotučná, majolka, zelenina - celer, mrkev, petržel, salám.

Brsalát dle Foxky
Brambory po uvaření nechat vychladnout, oloupat, nakrájet tím drátěným kolečkem (pootočit pravidelně po cca 1cm), vejce (natvrdo nakráejt také kolečkem) nakládanou okurku nakrájet na drobné kostičky, syrovou cibuli taktéž, vyklopit do toho konzervu hrášku s karotkou zn. "ja!" kupovanou v Toomu v Žitavě - karotku nakrájet také na kostky (možná by šlo naradit jinou konzervou, ale my se držíme "ja!" :-)), na drobno nakrájet šunkový salám.
Brambor je asi 2x tolik než ostatních ingreidiencí dohromady sůl, bílý pepř.
Zálivka: majolka (jakákoli, už jsme dělali salát i s domácí majonézou) půl na půl s bílým jogurtem, hořčice a 2-3 lžíce láku z okurek.

Brsalát dle Royalovy ženy
Brambory na kostičky, cibule na kostičky, vejce na kostičky, salám na kostičky (dřív gothaj, teď raději nakrájet na kostičky buřty - jihočeské špekáčky), sůl, pepř, hořčice plnotučná, majolka.
Navrch naplácat zbylou majonézu a možno (nedoporučuji) kolečka vokurky.
Brambory se vaří 22 aby se 23 mohl udělat salát.
Veškeré jiné zeleniny do salátu než brambory a cibule jsou u nás tabu.

Brsalát dle Nenufer
či teda skor podla mojej mamy :-)
Zemiaky varene v supke, krajane dratenym kolečkom, za hrncek uvarenej bielej fazule drobnej (vari sa s kuskom zeleru), na tenulinko nakrajana cibula (kludne cervena ked je), cibula sa da az na vrch misy a uvari sa nalev - 1/2 l vody zvarit s 3 pol. lyzicami cukru, 1 PL soli a 3 PL oleja, trochu cierneho korenia (pepre), po odstaveni 2 PL octu a ihned vyliat na salat a poliat tym cibulu aby sa sparila. Potom len zamiesat a hotovo :-)

Brsalát dle Jeleny
Brambory, okurky, předvařená kořenová zelenina (nejradši mrkev a pastiňák, bez celeru, ale v nouzi i ten), vajíčka na tvrdo - všechno na kostičky (nemusejí být nijak drobné, jen ať se je do čeho zakousnout). Pak pořádnou konzervu hrášku (čím víc, tím líp) a majonézu půl napůl s bílým jogurtema, 1-2 lžičky hořčice plnotučné a trošku citronové šťávy (jogurt nikoli z dietních důvodů, nějak nám to tak doma začalo chutnat víc. Každopádně musí bejt pěkně smetanovej, např Choceňskej). Osolit a řádně opepřit. Výborné je přidat nějakou čerstvou nastříhanou řeřichu, ale já ji většinou zapomenu včas zasít ;) Salát v míse nakonec poklást kolečky nebo měsíčky rajčat.
Babča dává nastrouhaná jablka, ale já tam to sladké nijak zvlášť nemusím. A cibuli dávám jak kdy. Mám ji ráda (obecně), ale přijde mi, že je v tom salátu strašně moc výrazná - dám jí trošku, a celej salát hned chutná a voní po cibuli. Takže se jí spíš vyhýbám a cpu ji raději třeba do fazolového salátu. Tam ta výrazná chuť nevadí, ba naopak.

Brsalát podľa Nuly
Zemiaky na drobné kocky s hráškom, mrkvou, kyslými uhorkami, cibuľou a na kocôčky nakrájanými olúpanými jabĺčkami. Tie dávajú šalátu nezameniteľnú chuť. Zalejem ho jednou majolkou a jednou kyslou smotanou a dochutím, soľou, citrónovou šťavou, prípadne lákem od uhoriek a cukrom. Navrchu ho v mise dozdobím mesiačikmi mandariniek striedanými s plátkami kiwi.

Brsalát dle Scalexe
Brambory (vařené ve slupce) na kostičky, vajíčka natvrdo na kostičky, jablka (oloupaná) na kostičky, šunkový salám (kvalitní, žádný z Lidlu za 30 korun kilo) na kostičky, červená cibule na drobounko, kyselé okurky na drobno, sterilovaná červená kapie nadrobno, vařená mrkev na kostičky, vařený celer na kostičky (jenom kousek, nesmí chuťově ze salátu trčet), sterilovaný hrášek, sterilovaná kukuřice (jen trochu, aby nebyl salát příliš sladký, je to spíš pro hezčí barevnost), pro barvu někdy přidávám i pár kostiček osušené sterilované červené řepy (tak 10-15 kostiček na celou mísu a osuším je v papírové utěrce, aby příliš nebarvily). Na zálivku troška olivového oleje, bílý vinný ocet (používám vinný ocet, do kterého je naložena kořenová zelenina), půl na půl majonézu a vydatný jogurt (doporučuju smetanový Choceňský), pár lžiček francouzské hořčice Snico, trocha cukru, sůl, pepř.
Dělám pak i různé light verze, do kterých třeba nepřijde tolik těch barevných složek, ale každopádně brambory, vajíčka, salám, cibule, okurky a jablka tam jdou vždycky, bez jablek mi to nepřijde ono, to už bych spíš oželel salám než jablka.

Brsalát dle coated
Brambory ve slupce vařím zároveň s mrkví(2,5kg brambor, 3 mrkve), po oloupání a nakrájení přidám sterilované okurky, hrášek, cibuli(marinovanou=>voda, ocet, cukr), olej, hořčice, pepř.

Brsalát dle Marca
Brambory, cibule, vajíčko, napůl jogurt/light majonéza, pepř, sůl (vajíčko lze vynechat).

Bramborový salát dle Očkovy maminky
Brambory, cibule, nakládané okurky (domácí) a (dobrý) gothaj na kostičky, pepř, sůl, hořčice s trochou smetany, troška sardelové pasty, půlka zavináče (samozřejmě bez zelí!) a majolka (resp. dnes nějaká dobrá majonéza, aktuálně "Babiččina"...)
br