Registrace nového uživatele     Návod     Kluby     Hosting     Archív  Lopuchu     Lopuch.cz  

Tolik rozruchu
jen v Lopuchu

Lopuch.cz

Povinné ručení
Jméno:
Heslo:
Podpora LCD:
 
Klub Vzpomínky na totáč [ŽP: 4 týdny] (kategorie Kecárny) moderuje Scalex.
Archiv

Ne ne, tento klub nebude žádnou glorifikaci totalitních režimů a nemá být shromaždištěm levicových křiklounů, kteří touží po návratu starých časů. Ale zjistil jsem, že když se někde sejde společnost lidí mezi 28-35 lety, tak se skoro vždy po čase stočí téma hovoru na totáčové potraviny. Vzpomíná se na typické sladkosti, sušenky, bonbóny, jogurty ve sklenicích, mléko v lahvích s měkkým víčkem, na kultovní céčka, na Rubikovu kostku, na trička se Sandokanem a další věci, které nám formovaly mladí.

Jestli máte chuť, zavzpomínejte tu s námi na to dobré, co si ze svého života v totalitě pamatujete.

Pravidla:

- přečíst záhlaví
- nepropagovat komunismus a socialismus
- vzpomínat jen na to dobré (od zlého jsou tu jiné kluby) a na to horší vzpomínat s úsměvem
- neříkat štrůdlu závin 8^)
  Nastavení klubu     Nastavení práv     Homepage     Anketa     Přítomní     Oblíbené     Lopuch     Kategorie  
autor: 
text: 
vyplnit a 
Help

Nemáte právo psát do tohoto klubu. Práva vám může přidělit moderátor klubu. Požádejte ho v soukromé poště.

[ 92 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  
maca MACA 13.10.2018 21:12  8678
Všude je chleba o dvou kůrkách a doma je člověk většinou tam, kde hrál kuličky a políbil první holku.

Ono většinou ta generace co utekla po 48 se sem vracela v 90 letech a něco restituovala a potomstvo to bralo všelijak. Ti co utíkali po 68 se sem spīše vrací jako penzistů s větší kupní silou a tak nějak za lepším sociálním, teda spíše asi levnějším zdravotním systémem.
Ale asi těžko říct co koho kam táhne a pokud už je o děcka podstatné, tak se starají sami o sebe.
salamadr salamadr 13.10.2018 19:35  8677
Stále si kladu otázku, proč se tolik emigrantů vrátilo zpět domů z kapitalistického ráje...
storm Storm Přišel jsem, viděl jsem,.. nechápu. 12.10.2018 17:52  8676
Stále si kladu otázku, proč si milovníci starých "dobrých" časů neuspořádají exkurzi za Kimem a nevyrazí tam na návštěvu.
Ideálně bez zpáteční jízdenky...
salamadr salamadr 12.10.2018 12:02  8675
Jasně ,koukám další odborník....
anka Anka Když je někde něco dobrého k sežrání, - tak je rouhání to nesežrat. 11.10.2018 21:59  8674
Tak za to, co ti byl schopen udělat zubař za komančů, nemusíš cálovat ani dnes.
salamadr salamadr 4.10.2018 18:06  8673
Vzpomínám, že jsem za komančů nemusel cálovat u zubaře jako dnes za každou prkotinu...
nash nash - ronin z vlastní vůle - 3.10.2018 08:17  8672
ScalexDík za vysvětlení..
salamadr salamadr 1.10.2018 12:47  8671
Nesnáším slovo musí....Je dost zneužíváno a v dnešní době víc jak za socialismu...
scalex Scalex 1.10.2018 11:27  8670
Pokud je skutečnost jiná, tak vždy směrem vzhůru. Plnotučné mléko prostě musí mít garantovanou tučnost a přes to nejede vlak, pokuty jsou za to dost vysoké, aby se to nevyplatilo dělat.

A kdyby salamandr četl to, jsem psal 20.9.2018 19:28, tak by věděl, proč se za socialismu smetana dělala a dnes ne. Dříve se nehomogenizovalo, pouze pasterovalo. Homogenizace prostě rozbije mléčný tuk napadrť a on už se pak nespojí. V tom mléku tuk zůstává, tučnost mléka se nemění, ale ty kapénky tuku už se nedovedou zhlukovat a nespojí se do smetany na povrchu mléka.
salamadr salamadr 24.9.2018 16:15  8669
Tak na obalu je opravdu napsáno 3,5%, ale skutečnost bude asi ¨trochu jiná...Nejde o pocit, ale o to že se za socialismu vždycky po určité době utvořila smetana a nyní ani za svatého dindy...
anka Anka Když je někde něco dobrého k sežrání, - tak je rouhání to nesežrat. 21.9.2018 21:09  8668
salamadr [8665]: To jsou takové výkřiky... Také jde o to, co si v tom obchodě koupíš.
scalex Scalex 20.9.2018 19:34  8667
nash: zplesnivění je typické pro UHT úpravu. Při ní se zabijí všechny mikroorganismy, včetně těch, které způsobují kýžené kysání. Takové mléko je dobré na vaření a do kávy, vč. výroby mléčné pěny (na to je homogenizované a vysoce pasterované mléko dokonce vhodnější než nějaké čerstvé farmářské), ale nedá se z něj vyrobit sýr a další mlékárenské výrobky.

Já si - na vlastní nebezpečí - kupuju od farmářů mléko nehomogenizované a zcela nepasterované, protože některé sýry, které vyrábím, jsou lepší z nepasterovaného mléka. Na pití si ho pak pasteruju nízkou, tzv. šetrnou pasterací.
scalex Scalex 20.9.2018 19:28  8666
Plnotučné mléko mělo 3,5 procenta, stejně jako dnes. Normy se nezměnily. Rozdíl byl v tom, že dříve se nehomogenizovalo, tj. nerozbíjel se mléčný tuk propasírováním přes síto. Tučnost mléka je stejná, ale pocitově se nehomogenizované jeví jako tučnější, protože tuk se víc usazuje při pití v puse, na mléku se dělá smetana, což se u homogenizovaného moc neděje.
salamadr salamadr 20.9.2018 11:32  8665
Plnotučné mléko, bývalo opravdu plnotučné...
nash nash - ronin z vlastní vůle - 20.9.2018 06:16  8664
ScalexTak to mi možná objasníš jedu záhadu. Když jsem byl kluk, nalili jsme jakékoli mléko do kameninového hrnce a nechali stát. Za pár dnů z toho byla skvělá kyška. Dnes naleju mléko do téhož hrnce a za pár dnů je plesnivé a smrdí (vyzkoušeno mnoho druhů mléka). Co se změnilo?

[ 92 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  
Povinné ručení porovnání

(c) 2001-2011 Lopuch.cz   
Kontakt