Registrace nového uživatele     Návod     Kluby     Archív  Lopuchu     Lopuch.cz  

Náš Lopuch Vám
vytře zrak

Lopuch.cz

Jméno:
Heslo:
Podpora LCD:
 
Klub Vzpomínky na totáč [ŽP: 4 týdny] (kategorie Kecárny) moderuje Scalex.
Archiv

Ne ne, tento klub nebude žádnou glorifikaci totalitních režimů a nemá být shromaždištěm levicových křiklounů, kteří touží po návratu starých časů. Ale zjistil jsem, že když se někde sejde společnost lidí mezi 28-35 lety, tak se skoro vždy po čase stočí téma hovoru na totáčové potraviny. Vzpomíná se na typické sladkosti, sušenky, bonbóny, jogurty ve sklenicích, mléko v lahvích s měkkým víčkem, na kultovní céčka, na Rubikovu kostku, na trička se Sandokanem a další věci, které nám formovaly mladí.

Jestli máte chuť, zavzpomínejte tu s námi na to dobré, co si ze svého života v totalitě pamatujete.

Pravidla:

- přečíst záhlaví
- nepropagovat komunismus a socialismus
- vzpomínat jen na to dobré (od zlého jsou tu jiné kluby) a na to horší vzpomínat s úsměvem
- neříkat štrůdlu závin 8^)
  Nastavení klubu     Nastavení práv     Homepage     Anketa     Přítomní     Oblíbené     Lopuch     Kategorie  
autor: 
text: 
vyplnit a 
Help

Nemáte právo psát do tohoto klubu.

[ 107 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  
scalex Scalex 1.10.2018 10:27  8670
Pokud je skutečnost jiná, tak vždy směrem vzhůru. Plnotučné mléko prostě musí mít garantovanou tučnost a přes to nejede vlak, pokuty jsou za to dost vysoké, aby se to nevyplatilo dělat.

A kdyby salamandr četl to, jsem psal 20.9.2018 19:28, tak by věděl, proč se za socialismu smetana dělala a dnes ne. Dříve se nehomogenizovalo, pouze pasterovalo. Homogenizace prostě rozbije mléčný tuk napadrť a on už se pak nespojí. V tom mléku tuk zůstává, tučnost mléka se nemění, ale ty kapénky tuku už se nedovedou zhlukovat a nespojí se do smetany na povrchu mléka.
salamadr salamadr 24.9.2018 15:15  8669
Tak na obalu je opravdu napsáno 3,5%, ale skutečnost bude asi ¨trochu jiná...Nejde o pocit, ale o to že se za socialismu vždycky po určité době utvořila smetana a nyní ani za svatého dindy...
anka Anka Když je někde něco dobrého k sežrání, - tak je rouhání to nesežrat. 21.9.2018 20:09  8668
salamadr [8665]: To jsou takové výkřiky... Také jde o to, co si v tom obchodě koupíš.
scalex Scalex 20.9.2018 18:34  8667
nash: zplesnivění je typické pro UHT úpravu. Při ní se zabijí všechny mikroorganismy, včetně těch, které způsobují kýžené kysání. Takové mléko je dobré na vaření a do kávy, vč. výroby mléčné pěny (na to je homogenizované a vysoce pasterované mléko dokonce vhodnější než nějaké čerstvé farmářské), ale nedá se z něj vyrobit sýr a další mlékárenské výrobky.

Já si - na vlastní nebezpečí - kupuju od farmářů mléko nehomogenizované a zcela nepasterované, protože některé sýry, které vyrábím, jsou lepší z nepasterovaného mléka. Na pití si ho pak pasteruju nízkou, tzv. šetrnou pasterací.
scalex Scalex 20.9.2018 18:28  8666
Plnotučné mléko mělo 3,5 procenta, stejně jako dnes. Normy se nezměnily. Rozdíl byl v tom, že dříve se nehomogenizovalo, tj. nerozbíjel se mléčný tuk propasírováním přes síto. Tučnost mléka je stejná, ale pocitově se nehomogenizované jeví jako tučnější, protože tuk se víc usazuje při pití v puse, na mléku se dělá smetana, což se u homogenizovaného moc neděje.
salamadr salamadr 20.9.2018 10:32  8665
Plnotučné mléko, bývalo opravdu plnotučné...
nash nash poutník na cestě 20.9.2018 05:16  8664
ScalexTak to mi možná objasníš jedu záhadu. Když jsem byl kluk, nalili jsme jakékoli mléko do kameninového hrnce a nechali stát. Za pár dnů z toho byla skvělá kyška. Dnes naleju mléko do téhož hrnce a za pár dnů je plesnivé a smrdí (vyzkoušeno mnoho druhů mléka). Co se změnilo?
scalex Scalex 19.9.2018 07:52  8663
Jako sýrař, který s mlékem pracuje každou chvíli, nějak nevnímám, že by tehdejší a dnešní mléko bylo jakkoli rozdílné (krom těch někdejších idiotských pytlíků). Čerstvé nehomogenizované i homogenizované nízkopasterované mléko chutná stále stejně, v tomto směru se technologie nijak extrémně nezměnily. Naopak, v prodeji jsou dnes i vícetučná mléka, což za totality v obchodech nebylo (jen když někdo nakupoval přímo ze statků a JZD). Doublecream, tedy extrémně tučná smetana, za totáče nebyla vůbec, nabídka končila klasickou 33 na šlehání. Dnes jsou k dispozici i další úpravy, zejméne UHT, kdy se bleskovou vysokou pasterací vyrobí trvanlivé mléko. To má v sobě samozřejmě pozabíjené všechny mikroorganismy, takže se chová i chutná jinak. Ale to je prostě jiný typ výrobku, není fér ho srovnávat s normálním mlékem, koneckonců i dnes je v obchodech čerstvé mléko, které chutná jinak než tohle trvanlivé. Ovšem i trvanlivé má své použití. Jo a od farmářů dnes lze koupit (na vlastní nebezpečí) i nepasterované mléko, to za totáče taky nepamatuju.
salamadr salamadr 17.9.2018 15:50  8662
Rád vzpomínám na mléko, které se na rozdíl od dneška dalo nazývat mlékem
salamadr salamadr 31.7.2018 16:06  8661
Já nejvíc vzpomínám na spořící úrok ve výši 5-6 %.
scalex Scalex 31.7.2018 09:46  8660
A ten klid a pohodu si teď vranka může pěkně prožívat v režimu tuhé totalitní cenzury. Pá pá.
vranka vranka 27.7.2018 06:51  8659
Ten klid a pohoda,pěkně se žilo...
vranka vranka 25.4.2018 17:07  8658
Ráda vzpomínám na ty krásné první máje...
vranka vranka 16.4.2018 15:51  8657
Ráda vzpomínám na pořádek a udržované záhonky květin před domy...
bohumiljuza bohumiljuza Music Is The Best ! 6.12.2017 16:23  8647
Já na našeho podnikového Anděla...

[ 107 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  

(c) 2001-2011 Lopuch.cz   
Kontakt