Registrace nového uživatele     Návod     Kluby     Archív  Lopuchu     Lopuch.cz  

Což takhle
dát si Lopuch?

Lopuch.cz

Jméno:
Heslo:
Podpora LCD:
 
Klub Káva [ŽP: 8 týdnů] (kategorie Koníčky) moderují mrcos, Wronski.
Archiv
Kávové linky:
Káva - velmi pěkná přehledná slovenská stránka. Obsahuje mimo jiné celou řadu různých receptů na kávu i rozbor nakolik káva škodí či prospívá.
History of Coffee - stručná historie kávy. Stránka obsahuje dva obrázky velmi zajímavého kávového nádobí.
Recepty - italské recepty na přípravu kávy
Káva z cibetčího trusu - jen pro odvážné
Jak správně připravit nápoje z espressa
Kava.cz

Čajovna - spřátelený klub o čaji

Doporučené podniky:
Kafírna Dogvill – Boskovice; Kovárna pro radost – Kytín; Al Cafetero – Praha; Pražírna – Praha; Café Society – Nymburk
  Nastavení klubu     Nastavení práv     Homepage     Anketa     Přítomní     Oblíbené     Lopuch     Kategorie  
autor: 
text: 
vyplnit a 
Help

Nemáte právo psát do tohoto klubu.

[ 25 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  
wronski Wronski Jsou to zrůdy. - Sofistikované. 7.8.2015 14:16  2343
Já dělám tak, že po chvíli trysku ponořim víc a snažim se vzduch už jenom rozmělnit a rozmíchat.
anka Anka Když je někde něco dobrého k sežrání, - tak je rouhání to nesežrat. 7.8.2015 14:04 - Oblíbené kluby (20:20) 2342
My třeba v kanclu zjistili, že červená tatra je na pěnu úplně nevhodná a plnotučené Aro úplně v pohodě.
mrcos mrcos Tma, zima a hlad. 7.8.2015 14:00  2341
Gratuluju :)
Mlíko s aspoň trochu použitelnou tryskou není takovej problém, hlavní trik je v tom, aby tryska byla těsně pod hladinou (myslim). Prostě aby ten proud páry strhával hodně vzduchu pod hladinu mlíka a tím ho napěnil. Chce to vhodný mlíko a cvik. A pak hlavně tu pěnu nepřepálit, rozhodně by měla být pořád tekutá, ne tuhá. Ale to asi víš. Už jsem to teda dlooouho nedělal, přece jenom jsem z práce za barem vypad před nějakým časem a jinde jsem mlíko nepěnil.
wronski Wronski Jsou to zrůdy. - Sofistikované. 7.8.2015 13:59  2340
puschpull [2339]: To jsi IMHO dobře koupil - s tím se dá hezky hrát :)
puschpull puschpull být nad věcí, pohoda a klid ... - AV-Com (Homepage) 7.8.2015 13:42 - Oblíbené kluby (20:26) 2339
Tak už mám doma kávovar. Nakonec jeden z těch, o kterých jsem uvažoval nejvíce: Gaggia Classic. Z druhé ruky, majitel se něj staral naprosto příkladně, je jako nový. Mám k tomu i klasické misky (single a double), jednovýpust i dvouvýpust. Řada drobných vychytávek - sítko vyměněné za profi, hliníkový disk za nerezový, PID regulace, parní tryska vyměněna za trysku ze Silvie.
Zatím uděláno cca 6 dvojitých a 2 jednoduchých porcí. S chuť dobrá crema také. Samozřejmě budu dál ladit hrubost mletí, ale daří se mi cca 25-28 vteřin dosáhnout 60ml (double) a 30ml (single).
Co se mi moc nedařilo bylo napěnění mléka, to ještě budu muset vychytat.
wronski Wronski Jsou to zrůdy. - Sofistikované. 29.7.2015 20:39  2338
Cisteni rejzi jsem zkusil a neosvedcilo se mi to.
Naopak se mi osvedcilo pouzivat vysavac a castejsi cisteni kamenu kartackem a nejakym jarem nebo tak neco. Ja teda kamen na rotoru nedokazu sundat, ale aspon to pucuju kartacem a isopropylalkoholem.
puschpull puschpull být nad věcí, pohoda a klid ... - AV-Com (Homepage) 29.7.2015 17:15 - Oblíbené kluby (20:26) 2337
Zásobník mám tmavý (koupil jsem Gaggia MDF), kávovar bych rád pořídil nejpozději do podzimu. Takže zatím to co mám doma je na moka konvičku či překapávané kafe. To co jsem dával do zásobníku jsem zatím měl tak 3-4 dny - cca 3-4 cm vrstva kávových zrn. Přijde mi nešikovné furt něco otevírat a přisypávat ...
Otázkou pak bude jak často mlýnek čistit. Zatím si říkám, že zhruba 1x za měsíc bych provedl vyčištění pomocí vyklepání zbytkå (mlýnek vzhåru nohama) a pak umlet pár hrstí rýže a nakonec nějakou "horší" kávu. A tak 1x za 1/2 roky rozebrání mlecích kamenå a dåkladnější údržbu. Zkušenosti s tímto se dostaví asi sami časem, jak budu experimentovat.
wronski Wronski Jsou to zrůdy. - Sofistikované. 29.7.2015 17:05  2336
puschpull [2333]: ID KOLU na nyxu přišel s tím, že rozkladné procesy u kávy jsou nejrychlejší při teplotách 6–10 °C. Takže vetší množství dát do mrazáku (a při rozmrazování myslet na kondenzování vlhkosti) nebo nechat v pokojové teplotě.
Já to nechávám v sáčcích – většinou mají jednosměrný ventil, tak z toho vymáčknu vzduch a předpokládám, že uvolňující se CO2 z kávy postupně vytlačuje zbylý vzduch a zpomaluje tak stárnutí/oxidaci (ale to nevím, spíš v to jen doufám).
Menší množství (do 50 g) kafe v zásobníku mlýnku klidně nechám, ale je tam max. jednotky dní - zásobník je probarvený, takže mě to až tak nedrásá.
Mnohem dåležitější je to, co už teda asi víš - nikdy nemlít dopředu. (Já melu rovnou do páky.)
mrcos mrcos Tma, zima a hlad. 29.7.2015 16:55  2335
Do mlýnku bych sypal tak zhruba to, co se spotřebuje ten den.
Pokud je zrní nějak slušně neporodyšně zabalený, tak IMHO måže zåstat někde ve skříni. Ikdyž my ho i tak míváme v lednici (250 g balíčky). IMHO je nejlepší to kupovat po těch 250 g pytlíkách a to, co je aktuálně otevřený, tak mít v dobře těsnící nádobě. Právě na těch 250 g máme dózu Coffeevac a måžu ji doporučit.
anka Anka Když je někde něco dobrého k sežrání, - tak je rouhání to nesežrat. 29.7.2015 16:27 - Oblíbené kluby (20:20) 2334
Já kupuju obvykle 0,5 kg (a od toho, co neznám, jen 250 g).
Se skladováním doplní W, ale v mlýnku to dlouhodobě neskladuje určitě.
puschpull puschpull být nad věcí, pohoda a klid ... - AV-Com (Homepage) 29.7.2015 16:22 - Oblíbené kluby (20:26) 2333
Wronski - zen - nevím, spíše trochu pokora a snažit se učit...
jdu si nyní udělat kávu.

Dotaz: jak skladujete kávu? Souvisí to i s tím, jak často nakupovat čerstvě praženou? Lednice nebo mrazák? Nebo uzavřená dóza?
Osobně bych do uzavíratelné násypky v mém mlýnku nasypal tak 200-300g (zhruba na týden) a umlýt si vždy čerstvou. Ale co s tou načatou? Počítám že kupovat budu ten 1kg (víc asi nemá cenu syslit) :-)
Kupovat čerstvou praženou vždy jednou za 1-2 měsíce
Tohle si ještě budu muset doladit
wronski Wronski Jsou to zrůdy. - Sofistikované. 28.7.2015 20:39  2332
Má takový zenový přístup :)
anka Anka Když je někde něco dobrého k sežrání, - tak je rouhání to nesežrat. 28.7.2015 20:29 - Oblíbené kluby (20:20) 2331
Ale zdá se, že jsi dobrý student.
puschpull puschpull být nad věcí, pohoda a klid ... - AV-Com (Homepage) 28.7.2015 19:49 - Oblíbené kluby (20:26) 2330
... za ty dva měsíce jsem si v klidu ujasnil, že nechci jít tou cestou kdy dám hrnek pod automat, zmáčknu tlačítko a on udělá vše za mě a na konci "pípne", že je káva připravená ...
Raději cestou zkoušení, s tím že každá káva bude trochu jiná, postupně råzné zpåsoby dolaďované ... někdy patrně i skončí v dřezu :-)
Pochopil jsem, že základ pro přípravu kávy já káva samotná, poté správné namletí a pak nějaký ten zpåsob přípravy (moka konvice, překapávaná, turek-džezva, french press, ...)
Nezavrhuji slazení, ale víc mi chutná hořká, ale například pokud dám našlehané mléko, tak tam cukr potřebuji trochu cítit ..
Cesta je to ještě dlouhá a zatím jsem na samém počátku.
wronski Wronski Jsou to zrůdy. - Sofistikované. 28.7.2015 19:37  2329
Já bych k tomu fundamentalismu doplnil spolu s Brucem Lee takový to když se ti nějaká technika nelíbí, tak ji nepoužívej, ale nejdřív se ji perfektně nauč - to považuju za docela dobrou metodu, jak nezabřednout do nějakých dogmat, mýtå a pověr.
A tím myslím jak metodu přípravy, tak konkrétní kafe nebo přístroj. (Setkal jsem se s tím, že lidi třeba zavrhnou presovač, a přitom nemají vyřešený mlýnek, nebo zavrhnou konkrétní typ/značku zrní a nemají spravný čas extrakce, nebo zavrhnou espresso, aniž by prošli råzné druhy a stupně pražení atd.)

[ 25 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  

(c) 2001-2011 Lopuch.cz   
Kontakt