zadáníC. se posadil na kulatou stoličku se sedadlem z pěnové gumy, potažené voskovým plátnem barevně přizpůsobeným stěnám, a N. spustil: „Udělejte zapékanou paštiku jako předkrm. Připravte si tlustého úhoře a nakrájejte ho na kousky asi tři cetimetry silné. Vložte tyto kousky do kastrolu s trochou bílého vína, soli a pepře, přidejte plátky cibule, nať petržele, tymián a bobkový list a malý stroužek česneku. Nemohl jsem říz česneku vybrousit tak, jak bych býval chtěl,“ poznamenal N., „máme moc opotřebovaný brousek.“
„Dám jej vyměnit,“ ujistil ho C.
N. četl dál:
„Povařte. Vyjměte úhoře z kastrolu a vložte na pánev. Vývar proceďte hedvábným sítkem, přidejte španělské omáčky a nechtě zhoustnout, až šťáva ulpí na lžíci. Propasírujte, nalijte na úhoře a nechtě dvě minuty povařit. Položte úhoře na zapečenou paštiku. Obložte krůtu dokola plátky žampionů, uprostřed udělejte ozdobu z kapřího mlíčí. Polijte zbylou šťávou, kterou jste si nechali stranou.“ |