Registrace nového uživatele     Návod     Kluby     Hosting     Archív  Lopuchu     Lopuch.cz  

Nudou jsi opuch?
Navštiv Lopuch!

Lopuch.cz

Povinné ručení
Jméno:
Heslo:
Podpora LCD:
 
Archiv klubu DrD+ - Kněz [ŽP: neomezená] (kategorie RPG (hry na hrdiny)) moderuje Bouchi.

Téměř finální errata příručky kněze edice A (po textové stránce úplná)

Diskuse pokračuje na RPG Fóru.
Na migraci starších příspěvků se pracuje.
  Nastavení klubu     Nastavení práv     Homepage     Anketa     Přítomní     Oblíbené     Lopuch     Kategorie  
autor: 
text: 
vyplnit a 
Help

Nemáte právo psát do tohoto klubu. Práva vám může přidělit moderátor klubu. Požádejte ho v soukromé poště.

[ 70 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  
xkiv 2.6.2006 11:32  72
NoirNo, ale takoveho patrona muze (a nemusi) mit bojovnik stejne jako knez nebo carodej. To zalezi vic na svete (a puvodu postavy) nez na povolani.

Bojovnik z titulu sveho povolani trenuje boj se zbranemi. Podle popisu nekterych dovednosti (konkretne tancovani a vareni) to vypada, ze prvni uroven muze mit kazdy, kdo tomu venoval par hodin, ale treti uroven uz odpovida nekolika rokum praxe - a to se musi zduvodnit v historii postavy.
Bojovnik to ma zduvednene povolanim, knez to musi zduvodnit poradne.
(naopak treba knez by z podobneho duvodu mel narok (zduvodneni) na vyssi stupne teologie, cteni/psani, podle principu treba i prvni pomoci, ...)

Bozstva proste nefunguji tak, jako lidi. V pravidlech (PPJ) se *jasne* pise, ze pokud buh jen tak pouzije svoji moc, tak *vzdycky* o vic moci/vlivu prijde, nez kolik ziska (oni i ti rouhaci pridavaji k jeho vlivu; i kdyz ho proklinaji a nenavidi, tak k nemu/jeho principu maji vazby, ...; pokud jsou neutralni, tak nema cenu je nicit - vzdycky je lepsi nechat svoje kneze aby takove neutraly konvertovali)

Zrovna sny moc moci nestoji ...
ale jinak je to pravda, ja jenom rikam, ze to zas tolik nevadi.
noir 1.6.2006 14:20  71
xKiv: Toť otázka... On každý ten slavný bojovník měl svého patrona, který za ním stál-tedy něco, co je pravidly +ka ne úplně popsatelné...

To bych netvrdil-nic nedává bojovníkovi na 1. úrovni mít zbraňovou dovednost na 3.stupni-stejně jako nic nebrání knězi ji mít.

Ano vím. Nicméně Bohové tohle prostě dělají-v mýtech, legendách, pověstech i fantasy románech. +ko se k tomuhle kánonu hlásí, proto nevidím žádný důvod proto, aby to nedělali. Mmj. co s celou tou nahrabanou mocí Božstva dělají? Je jim k něčemu? Není nejlepší, jak moc posílit, nějak rozuměn ji investovat? Třeba tím, že zničím rouhače, což se rozkřikne a jen pověst o moci Božstva posílí?

Tady nejde o kompenzaci, ale o logiku. Pokud Božstvo nemá rozsáhlou církev, ale věnuje se každému vyznavači zvlášť, pak se mu musí věnovat osobně-což ho stojí nepochybně víc moci, než když se Božstvo zdá jen např. hlavě církve, která pak ona sdělení komunikuje dál dalším "ovečkám". Božstvo, které nemá klérus tak musí vstupovat do světa víc, než to, které ho má.
xkiv 1.6.2006 14:13  70
Zrovna v antickem Recku ale bohove stali spis za bojovniky, ne?

Bojovnik ma z titulu sveho povolani pravo na vyssi stupne zbranovych dovednosti a bojovych vlastnosti (Sil, Obr), nez knez. Na prvni urovni i pri zvysovani.

Ne kazda postava je "intelignetni oponent" =)
A pokud to nahodou nevis, tak kazdy ten "maly" zasah podle mechanismu sveta DrD+ stoji boha docela dost sily (zvlast pokud by mel skutecne zranit) a kneze nejake body prizne.

Ne, zadna kompenzace. Nemusi byt vsichni bohove ve vysledku stejne mocni, hrac si prece muze vybrat ...
noir 1.6.2006 14:01  69
xKiv: Nepochybne. Nicmene myty, romany a pribehy tohoto sveta jsou hlavní inspirací světů, v nichž hrají hráči +ka. V mnohém je napodobují a určitě se najd nějaká družinka, která si vyzkouší zahrát si tažení v mýtickém antickém Řecku.

Což je ovšem stejný příklad i u válečníka-bude-li PJ omezovat vyšší stupně dovedností, bude na tom válečník zle nedobře...

Přesně tak jsem to myslel. Inteligentní oponent bude počítat s dlouhodobými následky. A už jen to, že božstvo "může" něco ovlivnit, nedá oné postavě moc klidu: "Sakra, tenble blesk byl ale blízko!" To je tenhle měsíc už podruhé, je to náhoda, nebo že by se na mě Někdo naštval?"

IMHO čím individuálnější přístup Boha ke knězi, tím více musí Bůh vstupovat do světa-slabý vliv Boha se kompenzuje silou organizace. Jinak by Bůh ani enbyl svým věřícícm zprostředkovat základy své víry...
xkiv 1.6.2006 13:54  68
Nas svet nehraje podle pravidel DrD+.
*Myty* nejakeho sveta nemusi hrat podle pravidel toho sveta.

Bojove schopnosti - to taky zalezi castecne na tom, jak je PJ liberalni v odsouhlasovani (vyssich stupnu) dovednosti a vlastnosti.
Kdyz bude dost skrtat, tak na nizkych urovnich knezovy schopnosti zase tak velky rozdil neudelaji, a na vyssich to bojovnik dorovna (taky do toho nemusi jit sam)

Vliv boha na zemi - jo, ale ne hned; napriklad to muze vest k tomu, ze ti uz nikdo neda praci, nebo tak, ale ne ze te ten knez hned zbusi.


Knez nemusi byt clenem organizace. Nekteri bohove preferuji individualni pristup.
noir 1.6.2006 13:48  67
xKiv:
Záleží na tom, jak je nastavený svět. Z mýtů známe pár příkladů, kdy se božstvo nakrklo na své nepřátele a přišlo jim osobně rozbít nos (třeba je toho plná Iliada).
Já tím myslel i knězovy bojové schopnosti, kdy kněz může (a je) být v souboji plnohodnotným soupeřem válečníka (ovšem jen v případě, že je na souboj připraven). Pokud je PJ liberální v používání zázraků, převálcuje kněz kohokoliv.
Pokud mají bohové na zemi nějaký, byť minimální, vliv, pak je velmi špatný nápad si znepřátelit jakéhokoliv kněze.
Navíc má kněz, oproti jiným povoláním, od začátku nespornou výhodu: Je členem (různě) mocné organizace.
xkiv 1.6.2006 13:08  66
NoirJenomze tomu bozstvu by se moc chtit nemelo.
Pokud si knez nekoho proti sobe postve, tak je to jeho chyba.

Pokud bohove zasahuji do sveta do te miry, ze maji svoje mazanky, kterym vylozene nadrzuji a vsechny jejich protivniky rozmaznou na flek, tak to budou vsichni samozrejme vedet.
Takze pokud o tom nikdo neslysel (to by jim PJ rekl, ne?), tak to bohove nedelaji.
[spoil PJ]
Navic bohove tohle neudelaji proste proto, ze je to prilis oslabuje.


Ale:
1) za pochodu moc vlivu (na srovnatelne "mocne"(=uroven) postavy) neziska - jakmile delaji neco jineho (do toho by padlo i jidlo, hlidka, ...), tak muze byt na silu kontaktu rekneme kolem -8.
2) docasny vliv musi pouzit rychle (a jeho efekty trvaji jen dokud trva vliv)
3) trvaly vliv nabira *p*o*m*a*l*u*
noir 1.6.2006 12:38  65
B_art: Kněz si dá válečníka k snídani i s chlupama kdykoliv se mu zamane (respektive kdykoliv se zamane jeho božstvu). Já bych se teda do křížku s někým, komu stojí za zády Thor, moc nepouštěl...
b_art 1.6.2006 12:03  64
A navíc... koho by bavilo nechat do sebe neustále hučet od ňákýho smradlavýho týpka, co neumí ani pořádně bojovat... Bejt tim válečníkem, tak se s nim rozhodně nebavim několik dní v kuse...
peca_007 31.5.2006 14:39  63
Kordrak [62]: Nepis kapitalkami. Jinak limit tam nine, cilova postava o tom logicky nevi. Jako PJ, bych to s hracem probral, protoze pokud se to druhemu hraci nelibi a hrac kneze to pouziva vice mene pro sve vlastni pobaveni, tak je to znacne nevhodne (nesportovni) chovani. To si musite vyresit vy -- hraci, mezi s sebou. Respektive PJ s hraci.
Tohle se tu uz resilo. Na jednu stranu je jasne, ze knez, putujici s druzinou, na spoludruziniky ziskava vliv bez omezeni, ale jako hrac se musi ovladat a nekazit hru ostanim. To si jinak rychle vyslouzi novou postavu nebo padaka.
kordrak 31.5.2006 13:57  62
Měl bych dotaz. Jak často může kněz uplatňovat na jedné postavě vliv, zkrátka získávat body vlivu? Minule s tím náš kněz totiž neustále otravoval válečníka a nasbíral jich opravdu hafo. JE TO NĚČÍM LIMITOVÁNO? MYSLÍM TO, KOLIKRÁT SE O ZISK BODŮ VLIVU MŮŽE U JEDNÉ POSTAVY POKUSIT. A ještě by mě zajímalo, jestli ví oběť na níž je vliv používán o tom, že se tak děje. Co vy na to? ( PJ, co se moc nedostane k pravidlům, a proto díky za odpovědi)
nox 30.5.2006 17:01  61
NoirMám pocit, žes tenhle pocit už jednou měl a byl ti vyvrácen:)
Ale je to jen pocit:)
domingo 30.5.2006 16:07  60
Noir [59]: Asi mas na mysli to ze astral dokaze nekonecne rychlo pocitat nie ? (tj hocijaka konecna uloha je vyriesena 'ihned') :-)
noir 30.5.2006 15:39  59
xKiv: Vidíš, já mám pocit, že jsem někde v pravidlech četl, že astrál je nekonečný. KDe, to už si nevzpomenu, ale ten dojem mám velmi intenzivní...
xkiv 30.5.2006 15:19  58
NoirNevime, jak je astral velky (tj. nevime ani jestli je nekonecny).
Akorat tam neplati stejna pravidla jako u nas, takze i do male casti astralu se mozna muze vejit neomezene mnozstvi demonu.
(krome toho knez nevi o astralu vetsinou vubec nic)

Knez si muze myslet, ze demona vyhubil, v okamziku, kdy ho vyzene z naseho sveta - a tam uz jich bude min nez v astrale.
Staci projit vsechny lidi a zvirata a kytky a kameny a zbrane a zbroje a zidle a stoly a vsechny ostatni veci na svete a nejspis vsechny demony vyzene.

[ 70 ] <Novější  <<<Nejnovější  Nejstarší>>>  Starší>  
Povinné ručení porovnání

(c) 2001-2011 Lopuch.cz   
Kontakt